NL – Leagues – Bundesliga

Voetbalreizen naar de Bundesliga

De Bundesliga is in Nederland enorm populair. Al sinds de jaren tachtig zitten duizenden landgenoten op zaterdag met het bord op schoot klaar voor de samenvattingen in de ARD Sportschau. Het aanvallende voetbal, de enorme strijd, volle stadions en veel doelpunten zorgen bijna altijd voor geweldige wedstrijden.

De Bundesliga wordt om een aantal redenen gezien als een van de meest aantrekkelijke competities van Europa. 

Zo zie je in de hoogste Duitse divisie meer doelpunten dan in welke andere Europese competitie. In de afgelopen 30 jaar zagen de fans gemiddeld 3,1 doelpunt per duel. 

Ook qua toeschouwersaantallen is de Bundesliga de absolute nummer 1 van Europa. Gemiddeld bezoeken 43.302 mensen een Bundesliga-wedstrijd. Daarbij is er geen enkele club in Europa die meer toeschouwers trekt dan Borussia Dortmund. In het Signal Iduna Park zitten elke thuiswedstrijd meer dan 80.000 fans, een aantal waar FC Barcelona of Manchester United alleen maar van kan dromen. Ook zijn toegangskaarten voor een Bundesliga-duel beduidend goedkoper dan in Engeland, Spanje, Italië of Frankrijk. En omdat ook de reistijd naar ons buurland niet al te lang is, heb je in een weekend voldoende tijd om zowel een wedstrijd te bezoeken als de stad te bekijken. Een langere reis kan natuurlijk ook. Bij Voetbalreizen bieden we kaarten aan voor de wedstrijden van de twee grootste clubs van Duitsland, namelijk Bayern München en Borussia Dortmund.

Op deze pagina hebben we allerlei nuttige info verzameld die je helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je voetbalreis naar een Bundesliga-duel. In het overzicht hieronder zie je wat je zoal kunt verwachten.

  • De topclubs uit de Bundesliga
  • Andere interessante clubs voor een Bundesliga voetbalreis
  • Trivia: 10 bijzondere feiten over de Bundesliga
  • De meest memorabele Bundesliga-wedstrijden
  • Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Bundesliga
  • De bekendste stadions uit de Bundesliga
  • De mooiste Bundesliga-wedstrijden voor een voetbalreis
  • De leukste voetbalsteden van Duitsland

De topclubs uit La Liga

In La Liga vind je een aantal clubs die tot de beste clubs ter wereld behoren en mondiaal geliefd zijn. Voetbalreizen naar deze clubs zijn dan ook enorm populair. Ook stadions als Camp Nou en Bernabéu zijn zo bekend, dat de stadiontours meerdere keren per dag worden gegeven en altijd vol zitten. Het bezoeken van een wedstrijd van een van deze topploegen zal voor elke voetballiefhebber een onvergetelijke ervaring zijn.

Bayern München

Bayern München is de alleenheerser in de Bundesliga. In de laatste 25 seizoenen kroonde de club zich negentien keer tot kampioen. Der Rekordmeister is zelfs sinds 2013 onafgebroken kampioen van de Bundesliga, en voorlopig lijkt geen club deze reeks te kunnen beëindigen. De overmacht maakt de club niet altijd even geliefd. Toch is de manier waarop Bayern München werkt lovenswaardig. Het koopt geen wereldtoppers voor bedragen boven de 50 miljoen, maar probeert goede spelers verder te ontwikkelen. Thomas Müller, Jamal Musiala en Alphonso Davies zijn spelers uit de eigen opleiding die inmiddels uitgegroeid zijn tot waardevolle basiskrachten.

Toch is het succes van Die Bayern niet vanzelfsprekend. Nadat de club in 1900 werd opgericht duurde het tot eind jaren zestig voordat de club zich in de top meldde. Al die tijd was TSV 1860 München dé club van München. Bayern miste zelfs de eerste twee seizoenen van de Bundesliga, omdat het op het tweede niveau acteerde. De grote successen kwamen pas toen een jonge Franz Beckenbauer het team op sleeptouw nam. Na enkele landstitels greep de club ook de macht in Europa. In 1974, 1975 en 1976 won de club de Europacup 1. Sindsdien behoort Bayern tot de besten ter wereld. Zo werd in 2001, 2013 én 2020 nog drie keer de Champions League gewonnen. 

 

Met goed, aanvallend voetbal weet Bayern altijd te boeien, en geregeld monsterscores neer te zetten. Wie herinnert zich niet de grote uitslagen in de Champions League van 2020, toen achtereenvolgens Tottenham Hotspur (2-7), Rode Ster Belgrado (0-6), Chelsea (0-3 en 4-1) en zelfs FC Barcelona (8-2) werden verpulverd? Ook in de Bundesliga schiet het team geregeld uit zijn slof. Vandaar dat de Allianz Arena, met zijn grote aantal van 75.024 plaatsen, toch altijd is uitverkocht. Bij Voetbalreizen vind je tickets voor alle thuisduels.

Voetbalreizen naar Bayern München

Borussia Dortmund

Een wedstrijd van Borussia Dortmund bijwonen is een ongekende ervaring. De club heeft het hoogste toeschouwersgemiddelde van Europa. Er worden alleen al 55.000 seizoenkaarten verkocht. En hoewel het immense Signal Iduna Park liefst 81.265 plaatsen heeft, is zo goed als elk duel uitverkocht. Wereldberoemd is de Gele Wandop de Zuidtribune. Met ruim 24.000 plaatsen is dit de grootste staantribune in Europa, en deze muur van fansbiedt dan ook een overweldigende aanblik. Met duizenden vlaggen en constant gezang zorgen de fans voor een bijzonder intense sfeer.

Ook sportief is een bezoek aan Borussia Dortmund de moeite waard. De club uit het Ruhrgebied is de enige die Bayern München kan volgen. Dat is zeker niet altijd zo geweest. De club werd opgericht in 1909 en was in de beginperiode zeker geen topclub. Het duurde tot de jaren dertig voor Dortmund ook maar de beste voetbalclub van de stad werd. In de jaren 50 en 60 volgden de eerste grote successen. Die Schwarzgelben werden tweemaal landskampioen en wonnen in 1966 de Europacup II-finale van Liverpool. Daarna volgde weer een moeizame periode, waarbij de club in de jaren 70 zelfs vier jaar op het tweede niveau acteerde.

Vanaf de jaren 90 groeide Borussia Dortmund uit tot een echte topclub. Dat werd bevestigd door de winst van de Champions League in 1997, toen Juventus in de finale werd verslagen. Enige maanden later pakte Borussia zelfs de Wereldcup, door in Tokio met 2-0 het Braziliaanse Cruzeiro te verslaan. Na financiële problemen in het begin van deze eeuw zorgde trainer Jürgen Klopp voor nieuwe successen. Een paar jaar lang was Borussia zelfs de beste van het land en wist het die Bayern van de troon te stoten. In 2011 werd de club kampioen en in 20212 werd zelfs de dubbel behaald. Een jaar later haalde de club de finale van de Champions League, maar verloor in de laatste minuut van het gehate Bayern München. 

Hoewel Bayern vanaf 2013 niet meer te achterhalen viel, bouwt Dortmund rustig verder aan de toekomst. Het haalde met Erling Håland en Donyell Malen nieuwe toppers binnen en wist in 2022 te stunten door international Niklas Süle weg te kapen bij Bayern München. Heel Duitsland lachte in zijn vuistje: waar de club uit München vaak de beste spelers bij zijn concurrenten weghaalt, kreeg het nu een koekje van eigen deeg. Niet alleen in Dortmund hoopt men op een succesvolle aanval op de hegemonie van FC Bayern.

Wil je zelf een wedstrijd bijwonen in de heksenketel van Borussia Dortmund? Aangezien de wedstrijden altijd zijn uitverkocht is het bijzonder lastig om aan kaarten te komen. Bij Voetbalreizen vind je kaarten voor alle Bundesliga-duels van de club, en zitten jij en je vrienden altijd naast elkaar.

Vergeet tijdens je bezoek aan Dortmund niet om minstens een halve dag uit te trekken voor het geweldige Duitse Voetbalmuseum.

Voetbalreizen naar Borussia Dortmund

Andere interessante clubs voor een Bundesliga voetbalreis

union berlin

1.FC Union Berlin

Waar stadgenoot Hertha BSC met honderden miljoenen smijt, doet Union Berlin het op een heel andere wijze. In 2019 promoveerde de club voor het eerst naar de Bundesliga, waar het verrassend goed voor de dag komt. In 2021 plaatste het zich met een 7e plaats zelfs voor de Conference League. Union Berlin is een echte cultclub, met zeer trouwe fans die alles voor hun club over hebben. Als de club in 2004 failliet dreigt te gaan, doneren de fans massaal bloed, en het geld dat ze hiervoor krijgen gaat naar de club. Als daarna het stadion niet meer voldoet aan de moderne eisen, steken 2400 fans zelf de handen uit de mouwen en verbouwen de tribunes. En op Kerstavond komen er 30.000 supporters naar het stadion om op de tribunes en het veld samen kerstliederen te zingen. Het zal duidelijk zijn: 1.FC Union Berlin is een unieke club met een ongekende sfeer in het iconische Stadion An der Alten Försterei.

Trivia: 10 bijzondere feiten over de Bundesliga

De Bundesliga bestaat sinds het seizoen 1963-1964. Tot die tijd bestonden er regionale competities. In de bijna zestig jaar dat de competitie bestaat is de Bundesliga volledig overheerst door één ploeg: Bayern München. De club uit Beieren werd liefst 31 maal kampioen. Dat zijn er meer dan het aantal landstitels dat alle andere clubs tezamen behaalden. Na Der Rekordmeister volgen Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach met 5 titels, gevolgd door Werder Bremen (4), Hamburger SV (3) en VfB Stuttgart (3).

Topscorer aller tijden in de Bundesliga is de in 2021 overleden Gerd Müller. ‘Der Bomber’ kwam bij Bayern München tot 365 doelpunten. Op plaats 2 staat de nog steeds actieve Robert Lewandowski. De Pool vormt een serieuze bedreiging voor de koppositie, met inmiddels meer dan 300 goals. In de Top-5 vinden we verder nog Klaus Fischer (268 goals), Jupp Heynckes (220) en Manfred Burgsmüller (213). Beste Nederlander op de topscorerslijst is Arjen Robben met 99 doelpunten.

De kracht van de Bundesliga zit hem vooral in de constante doorstroming. Een aantal clubs uit de huidige Bundesliga speelde begin deze eeuw nog op amateurniveau, zoals FC Augsburg, TSG 1899 Hoffenheim en 1. FC Union Berlin. RB Leipzig bestond nog niet eens, en ook VfL Wolfsburg speelde in de jaren negentig nog in de lagere divisies.

Dit betekent ook dat je in de lagere Duitse divisies veel bekende clubs tegenkomt. Zelfs meervoudig landskampioenen en Europacup-deelnemers worstelen op het tweede, derde of zelfs het vierde niveau. In de Tweede Bundesliga strijden giganten als Hamburger SV, Werder Bremen, Schalke 04 en 1.FC Nürnberg voor een terugkeer op het hoogste niveau. Voormalige topclubs als 1.FC Kaisenslautern, Bayer Uerdingen en Alemannia Aachen zijn zelfs al veel verder weggezakt.

Geen enkele Duitse clubs speelde voortdurend op het hoogste niveau. Tot 2018 was Hamburger SV de enige club die sinds 1963 in de Bundesliga speelde, maar de club degradeerde dat jaar naar de 2e Bundesliga.

De meest opzienbarende Duitse kampioen is natuurlijk Rapid Wien. Nadat Oostenrijk zich in 1938 had aangesloten bij Nazi-Duitsland namen de Oostenrijkse clubs deel aan de Duitse competitie. In 1941 werd Rapid Wien kampioen van Duitsland door Schalke 04 (na een 0-3 achterstand) met 4-3 te verslaan.

De 1.FC Kaisenslautern slaagde er als enige in om als promovendus meteen landskampioen te worden. De coach die deze stunt volbracht was Otto Rehhagel. Koning Otto haalde in 2004 een nóg grotere stunt uit door met Griekenland het EK te winnen.

SC Tasmania Berlin is de slechtst presterende club uit de geschiedenis van de Bundesliga. In het seizoen 1965-1966 haalde de ploeg uit 34 wedstrijden slechts 8 punten, en degradeerde het met een doelsaldo van 15 doelpunten voor en liefst 108 tegen.

Na de eenwording van West-Duitsland en Oost-Duitsland in 1991 stroomden de clubs uit de Oost-Duitse Oberliga door naar de West-Duitse competitie. Hansa Rostock en Dynamo Dresden mochten starten in de Bundesliga, de andere clubs kwamen in lagere divisies terecht. Echt veel succes hebben de Oost-Duitse clubs niet gehad; momenteel speelt alleen 1.FC Union Berlin in de Bundesliga. RB Leipzig is wel afkomstig uit het Oosten, maar werd pas opgericht in 2009.

De grootste overwinning staat op naam van Borussia Mönchengladbach. Op 29 april 1978 werd Borussia Dortmund met 12-0 verslagen. Dortmund zelf bezit weer het record ‘meeste doelpunten in één helft’. In 1982 werd het na een 1-1 ruststand tegen Arminia Bielefeld uiteindelijk 11-1.

De meest memorabele Bundesliga-wedstrijden

Hoewel de titelrace de laatste jaren niet echt spannend was, zijn er elk Bundesliga-seizoen wel enkele bijzonder spectaculaire duels die geen voetbalfan meer zal vergeten. Door het kleine krachtsverschil tussen de teams en het strijden tot de laatste seconde vinden er geregeld ongekende doelpuntenfestijnen en comebacks plaats. Onderstaande duels zijn wat dat betreft de krenten in de pap.

2000-2001: De meest dramatische ontknoping van een Bundesliga-seizoen

De meest bizarre ontknoping vond plaats op 19 mei 2001. Schalke 04 had nog een kleine kans op de landstitel. De club van trainer Huub Stevens moest zelf thuis winnen van Unterhaching, en koploper Bayern München moest verliezen bij HSV. Aanvankelijk ging het niet naar wens: Schalke kwam zelf met 0-2 achter. Pas in het laatste kwartier kwam het team op stoom, en won het uiteindelijk met 5-3. 

Bij HSV tegen Bayern München gebeurde niets, totdat HSV In de 90e minuut de 1-0 maakte. Dat zou betekenen dat Schalke kampioen was. Per ongeluk werd gemeld dat het duel in Hamburg was afgelopen. De totale euforie brak los; duizenden uitzinnige fans bestormden het veld en de spelers van Schalke vlogen elkaar om de hals. Precies drie minuten en 43 seconden duurde de gelukzaligheid. Toen werd bekend dat Bayern München in de 93e minuut gelijk had gemaakt. De ontgoocheling bij Schalke 04 was gigantisch; minutenlang lagen spelers verslagen op het veld en huilden de fans dikke tranen.

2017-2018: Borussia Dortmund – Schalke 04

In november 2017 stond Peter Bosz zwaar onder druk bij Borussia Dortmund. Na een sterke start was er al twee maanden niet meer gewonnen. Winst in de beladen Revierderby tegen Schalke 04 zou hem weer wat lucht kunnen verschaffen. Borussia startte overdonderend en liep volledig over Schalke heen: binnen 25 minuten stond het 4-0 en hadden de fans van Die Schwarzgelben het al over een legendarische editie. Met kunst en vliegwerk wist Schalke verdere schade te voorkomen. In de tweede helft werd de derby inderdaad legendarisch:  Die Kïngsblauen knokten zich terug tot 4-3, en in de 94e minuut was het Naldo die met een kopbal de 4-4 aantekende. Twee weken later werd Peter Bosz evengoed op straat gezet.

1973-1974: VFL Bochum – Bayern München

Het kleine VFL Bochum nam het in september 1973 op tegen landskampioen Bayern München. De Duitse televisie nam niet eens de moeite om cameras naar het duel te sturen. VLF Bochum zorgde echter voor een geweldige sensatie door nog voor rust een 3-0 voorsprong te nemen. Het stadion barstte uit zijn voegen toen Bochum in de 53e minuut zelfs op 4-0 kwam. Een historische afgang leek in de maak, totdat Bayern ontwaakte. Binnen 20 minuten keerde de ploeg een 4-0 achterstand om in een 4-5 voorsprong. Bochum richtte zich op en kwam op 5-5, maar in de laatste minuut was het Uli Hoeneß die voor 5-6 zorgde. Pas enkele jaren geleden doken er amateurbeelden op van dit legendarische Bundesliga-duel.

2015-2016: Bayern München – VfL Wolfsburg

Na 45 minuten stond Bayern München in eigen huis met 0-1 achter tegen VfL Wolfsburg. Het liep dan ook totaal niet bij het team van Pep Guardiola. Totdat Robert Lewandowski na de rust het veld in kwam. In de 51e minuut tekende de Pool voor de 1-1. Negen minuten later stond het 5-1. Alle doelpunten kwamen van de voet van de invaller. Vijf goals in acht minuten en 59 seconden is een prestatie die vrijwel zeker nooit meer herhaald zal worden in de Bundesliga.

Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Bundesliga

Robert Lewandowski

De huidige spits van Bayern München is misschien wel de beste spits die de Bundesliga ooit heeft gekend. De Pool scoorde in 375 Bundesliga-duels 305 keer. Daarbij verbreekt hij het ene na het andere record. Zo won Lewandowski in 2020 met Bayern de landstitel, de Duitse beker én de Champions League, en werd in al deze competities topscorer; iets wat geen speler ooit eerder lukte. In 2021 verbrak hij het record van Gerd Müller, die ooit 40 goals maakte in één seizoen. Lewandowski kwam tot 41 goals in slechts 29 wedstrijden. De titel waar Lewandowski nu op jaagt is die van Bundesliga-topscorer aller tijden. Volgens de kenners zou hij daar nog twee seizoenen voor nodig hebben.

Gerd Müller

Gerd Müller oogde niet als een topatleet. Hij was vrij klein, niet al te snel en ook niet erg atletisch. De spits was er echter een meester in om vanuit alle hoeken en gaten op doel te schieten. Als het niet mooi kon, dan maar lelijk. Koppen kon Müller als de beste. Als spits van Bayern München scoorde hij 365 doelpunten, en is daarmee topscorer aller tijden in de Bundesliga. Ook in het Duitse elftal was Müller niet te stuiten. Bij Die Mannschaft maakte hij 68 goals in 62 duels. De bekendste goal was natuurlijk de 2-1 tegen Nederland in de finale op het WK van 1974. Op 15 augustus 2021 overleed de beste Duitse spits ooit op 75-jarige leeftijd.

Manuel Neuer

Goede keepers heeft Duitsland altijd gehad. Oliver Kahn, Harald Schumacher en Sepp Maier speelden allemaal een WK-finale. Ook Manuel Neuer deed dat. De doelman werd in 2014 Wereldkampioen in Brazilië en werd gekozen als doelman van het toernooi. Neuer is bekend om zijn snelheid, en is ook buiten zijn strafschopgebied heer een meester. Een spelstijl die hem de bijnaam de liberoopleverde. Neuer werd al vijfmaal verkozen tot beste keeper ter wereld. Sinds 2011 speelt de doelman bij Bayern München, waar hij alleen in zijn eerste seizoen geen kampioen werd.

Franz Beckenbauer

Beckenbauer staat bekend als een van de beste liberos ter wereld. Hij was de man die van achteruit elke aanval inleidde. Door zijn leiderschap en zijn elegante stijl stond Beckenbauer bekend als Der Kaiser. Hij leidde Bayern München naar drie Europa Cup-1 titels op rij. Voor het nationale team speelde hij 103 interlands, en werd zowel Europees als Wereldkampioen. Daarnaast werd hij als enige verdediger twee keer verkozen tot beste voetballer ter wereld. Na zijn actieve carrière werd hij bondscoach. Beckenbauer werd als speler én als coach Wereldkampioen, een prestatie die alleen Mario Zagallo (Brazilië) en Didier Deschamps (Frankrijk) wisten te evenaren.

Erling Braut Håland

Twintig miljoen euro betaalde Borussia Dortmund in 2020 aan Red Bull Salzburg voor de Noorse spits. Vanaf dag één toonde Håland zijn uitzonderlijke klasse. Zijn debuut maakte hij tegen Augsburg, toen hij inviel en meteen drie keer scoorde. In de Champions League scoorde hij tien goals in slechts zeven duels, waarmee hij het record van Roy Makaay brak. Håland was ook de jongste speler die 50 keer wist te scoren in de Bundesliga. Hiervoor had hij precies 50 duels nodig. Daarmee groeide de Noor uit tot de meest begeerde spits ter wereld.

Lothar Matthäus

In Nederland is Lothar Matthäus nooit populair geweest, en werd hij vooral gezien als matennaaier die zijn directe tegenstander graag een kaart aansmeerde. Zelfs in Duitsland loopt men niet over van enthousiasme. Toch was Lothar Matthäus een uitstekende box-to-box middenvelder. De Duitser scoorde ook gemakkelijk een goal. Voor Bayern München was hij 57 keer trefzeker in 113 duels. Ook bij Inter Milan bewees hij zijn klasse. Maradona betitelde hem zelfs als de beste rivaal die ik ooit heb gehad.Met 150 caps is Matthäus recordinternational van Duitsland, en speelde hij op 5 WKs. Ook werd hij verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar. Toch staat hij in Duitsland de laatste jaren vooral bekend om zijn mislukte trainerscarrière en zijn vijf huwelijken en evenzovele scheidingen.

Arjen Robben

De fans van Bayern München stonden niet te juichen toen coach Louis van Gaal liefst 24 miljoen aan Real Madrid betaalde voor Arjen Robben. De man van glaswas niet geslaagd in Spanje en ook nog eens voortdurend geblesseerd. De scepsis duurde niet lang: dankzij zijn vele goals behaalde Bayern de dubbel en de finale van de Champions League. In 2013 maakte Robben zich onsterfelijk door de winnende goal te scoren in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund. Samen met Franck Ribéry vormde hij tien jaar lang de aanval; het duo stond bekend als Robbery. Robben won onder andere 8 Bundesliga-titels en 5 keer de DFB-Bokal. Na tien seizoenen in de Bundesliga, 201 wedstrijden en 99 goals vertrok Robben in 2020 naar FC Groningen, waar hij een jaar later afscheid nam.

Philipp Lahm

Er zijn spelers die niet direct opvallen bij het grote publiek, maar die onmisbaar zijn voor het elftal. Philipp Lahm is zon speler. De buitengewoon intelligent spelende back was in staat om 90 minuten lang zijn tegenstander uit te schakelen. Na twee jaar uitgeleend te zijn aan VfB Stuttgart speelde Lahm dertien seizoenen lang bij Bayern München. Onder Pep Guardiola schoof hij op naar het middenveld. Het leidde tot zeven landstitels, zes bekers en Champions-League winst. In 2014 won Lam als aanvoerder de Wereldbeker met Duitsland. 

Uwe Seeler

Uwe Seeler staat in Duitsland bekend als de nationale knuffelbeer. Wegens zijn bescheiden karakter is hij bij alle supporters geliefd. Zeker in Hamburg, waar Seeler nog altijd een levende legende is. Al op zijn 16e maakte de spits zijn debuut bij de club uit de havenstad. Ondanks aanbiedingen van Inter Milan en FC Barcelona bleef Seeler de club altijd trouw. Hij werd topscorer van het allereerste Bundesliga-seizoen; in 1963-1964 scoorde hij 30 maal. Na 476 Bundesliga-wedstrijden en 404 goals nam Mister HSV afscheid. Met Duitsland speelde Seeler vier WKs, maar werd echter nooit Wereldkampioen.

Günther Netzer

Günter Netzer was de rebel van de Bundesliga. De Ferrari-rijdende nachtclubeigenaar trok zich van niets en niemand wat aan. Door zijn liefde voor het uitgaansleven en zijn extravagante levensstijl werd hij vaak als lastiggezien. Daardoor kwam hij slechts tot 37 interlands. Bij Borussia Mönchengladbach was Netzer tien jaar lang de bepalende speler op het middenveld, en won twee keer de landstitel. Daarna vertrok hij naar Real Madrid, waar hij nog twee kampioenschappen kon vieren. Nog altijd wordt Netzer gezien als een van de beste middenvelders uit de geschiedenis van de Bundesliga. Na zijn carrière werd hij analist bij de ARD. Netzer staat bekend als voorstander van aanvallend spel en is dan ook groot fan van het Nederlandse voetbal.

De bekendste stadions uit de Bundesliga

In Duitsland vind je een aantal gigantische stadions, waarbij de Kuip en de Johan Cruijff Arena in het niet vallen. We hebben de grootste stadions voor je verzameld. Boek hier ook zeker een stadiontour om deze voetbaltempels van binnen te bekijken.

Allianz Arena

Toen het WK van 2006 aan Duitsland werd toegewezen, was het Olympiastadion in München flink verouderd. Er werd gekozen voor nieuwbouw, waarbij men een grotere versie van het stadion van FC Basel voor ogen had. De Allianz Arena is vooral herkenbaar vanwege zijn buitengevel, die bestaat uit een laag foliekussens met ledverlichting. Als Bayern speelt is het stadion rood gekleurd, bij interlands wit. Binnen is er op de drie ringen plek voor 75.024 toeschouwers. Aanvankelijk speelde ook 1860 München in het stadion, maar in 2017 verhuisde de club wegens financiële problemen naar het oude stadion aan de Grünwalder Straße. Dagelijks kun je van 10.00 tot 18.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het stadion en het clubmuseum. De kosten zijn 19, en het is aan te raden van tevoren te reserveren.

westfalenstadion

Signal-Iduna Park

Het Westfalenstadion in Dortmund werd speciaal gebouwd voor het WK van 1974. Het was net op tijd klaar, en kreeg vier wedstrijden toebedeeld. Daarbij waren drie WK-duels van Nederland, waaronder de legendarische wedstrijd tegen Brazilië. Na het WK speelde Borussia Dortmund zijn wedstrijden in het Westfalenstadion, dat een capaciteit had van 54.000 plaatsen. Voor het WK van 2006 volgde een grote verbouwing. De hoeken werden dichtgebouwd, waardoor het stadion nu 81.259 plaatsen heeft. Daarmee is dit het grootste stadion van Duitsland, en een van de grootste in Europa. Vanwege sponsorredenen heet het stadion sinds 2005 het Signal Iduna Park. 

Het stadion is wereldberoemd vanwege zijn Gelbe Wand(de gele muur). Deze Zuidtribune is met 24.434 plaatsen de grootste staantribune van Europa. De supporters zorgen de hele wedstrijd voor een immens kabaal, terwijl er met duizenden vlaggen wordt gezwaaid. Mede hierom wordt het Signal-Iduna Park gezien als het meest intense voetbalstadion van Europa. Je kunt het stadion dagelijks bezoeken. Voor 9 kun je zelf het stadion bekijken, zonder rondleiding. Elke avond om 19.00 is er wel een 2 uur durende rondleiding te volgen, voor de prijs van 19. Daarnaast is ook het clubmuseum dagelijks geopend van 09.30 tot 18.30 uur. De prijs is 9 voor volwassenen en 7 voor jongeren onder de 18.

Olympiastadion München

Het legendarische Olympiastadion van München was tot 2005 de thuishaven van Bayern München en TSV 1860 München. Het werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1972, heeft een capaciteit van 69.000 plaatsen en was gastheer van veel legendarische wedstrijden. Zoals de WK-finale West Duitsland Nederland in 1974 en de EK-finale van 1988 tussen Oranje en de Sovjet-Unie. Het stadion is gelukkig nooit afgebroken nadat het in 2005 leeg kwam te staan. En sinds kort wordt er zelfs weer gevoetbald. Türkgücü München promoveerde in 2020 naar de Derde Liga en werkt sindsdien zijn wedstrijden voor een paar duizend man af in het gigantische Olympiastadion. Van woensdag tot zondag kun je het stadion ook op eigen houtje bekijken.

Olympiastadion Berlijn

Het Olympiastadion in Berlijn werd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1936. Het stadion is voor ongeveer de helft ingegraven, zodat alleen de bovenste ring zich bovengronds bevindt. Het stadion is daardoor veel groter dan het van buiten lijkt. Aanvankelijk had het stadion een capaciteit van 100.000 plaatsen. Het Olympiastadion heeft dan ook het record in handen van het hoogste aantal toeschouwers bij een Bundesliga-duel. In 1969 waren er 88.075 bezoekers bij Hertha BSC FC Köln. Zowel voor het WK van 1974 als het WK van 2006 is het stadion grondig gerenoveerd. Zo zijn alle plaatsen nu overdekt en is de capaciteit gedaald naar 74.475. Daarmee is het nog steeds het stadion met de meeste zitplaatsen van alle Duitse stadions. Het stadion is gastheer voor zowel de wedstrijden van Hertha BSC als de finale van de DFB-Bokal. Ook het Duitse elftal speelt hier geregeld een interland.

De mooiste Bundesliga-wedstrijden voor een voetbalreis

Bayern München – Borussia Dortmund

De grootste kraker in de Bundesliga is de titanenstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De twee ploegen zijn historisch gezien niet elkaars aartsvijanden, omdat beiden een rivaliteit hadden met andere clubs.

De historische rivalen van Bayern München zijn stadgenoot TSV 1860 München, 1. FC Nürnberg en 1. FC Kaisenslautern. Helaas zijn deze drie clubs al jaren niet meer in de Bundesliga actief, waardoor de onderlinge duels verleden tijd zijn. De leemte is opgevuld door Borussia Dortmund, de enige club die de club uit München nog wel eens een voet dwars zet.

Aangezien ook de aartsrivaal van Borussia Dortmund, Schalke 04, degradeerde naar het tweede niveau, is nu Bayern München de grote rivaal. Men neemt het de Beierse club enorm kwalijk dat het in de afgelopen jaren de beste spelers uit Dortmund weghaalde. Zo vertrokken Mats Hummels, Mario Götze en Robert Lewandowski naar de concurrent. Ook de Champions League-finale uit 2013 strooide nog wat zout in de wonden. In de 90e minuut scoorde Arjan Robben toen de winnende goal. Daarom heerst er de laatste jaren een enorme vijandigheid tussen de beide clubs. De onderlinge duels zijn dan ook altijd spektakelstukken, met veel goals en onderlinge irritaties. 

Zelf de klassieker tussen Bayern München Borussia Dortmund beleven?

Borussia Dortmund – Schalke 04

Dé Duitse derby van het jaar staat bekend als de Revierderby. De twee grootste steden van het Ruhrgebied, Dortmund en Gelsenkirchen, liggen op nog geen 30 kilometer afstand van elkaar. Door de kleine onderlinge afstand komen supporters van beide clubs elkaar vaak dagelijks tegen op het werk of in de privésfeer, wat de spanningen rond een derby nog meer doet oplopen. De echte rivaliteit begon na de Tweede Wereldoorlog, toen Borussia Dortmund tot een serieuze concurrent uitgroeide. Helaas wordt de Revierderby in 2021-2022 niet gespeeld, omdat Schalke 04 naar de Tweede Bundesliga degradeerde. Ondanks het leedvermaak hopen veel Borussia-fans op promotie van Schalke 04, zodat de wedstrijd van het jaar weer in ere wordt hersteld.

De leukste voetbalsteden van Duitsland

München

München heeft naast Bayern München nog een Traditionsverein: TSV 1860 München. De volksclub was tot begin jaren zeventig gelijkwaardig, en vaak zelfs beter, dan de FC Bayern. In 1966 werd de club landskampioen. In 2000 eindigde de club als 4e en mocht het zelfs deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Maar 1860 zakte steeds verder weg en werd wegens financiële problemen zelfs teruggezet naar het vierde niveau. Momenteel speelt de club in de 3. Liga. Desondanks is het zeker een aanrader om het stadion te bezoeken. Die Löwen spelen namelijk in het historische Grünwalder Stadion. Het werd gebouwd in 1911, en van 1925 tot 1972 was het ook de thuisbasis van Bayern München, totdat de club verhuisde naar het Olympiastadion. 1860 München verliet het stadion in 2006 om in de Allianz Arena te spelen, maar keerde in 2017 terug. Het knusse Grünwalder Stadion heeft 12.500 plaatsen en er heerst een echt ouderwetse voetbalsfeer. 

Om je voetbalreis naar München compleet te maken kun je tevens een bezoek brengen aan het Olympiastadion. Hier speelde Bayern München zijn wedstrijden voor het naar de Allianz Arena trok. Maar ook werkte het Nederlands elftal hier zijn twee beroemdste interlands af. In 1974 verloor Oranje de WK-finale met 2-1 van West-Duitsland, wat een nationaal trauma opleverde. Dat werd goedgemaakt in 1988, toen Nederland in dit stadion Europees kampioen werd door de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. Je kunt het stadion bezoeken van woensdag tot en met zondag, voor een toegangsprijs van 3,50. Het maakt deel uit van het Olympiapark, waar je ook het Olympisch zwembad, de ijshal, de gymnastiekhal en de Olympische toren kunt bewonderen. Neem de metro U3 of U8 vanuit het centrum en stap uit bij station Olympiazentrum.

Naast voetbal heeft München natuurlijk nog veel meer te bieden. In het hart van de stad bevindt zich de Marienplatz. Hier vind je het indrukwekkende stadhuis, waar Louis van Gaal zijn befaamde kampioensspeech hield. Ook het Altes Rathaus en de Frauenkirche zijn zeer imposant. Vanaf de toren van de Sint Petruskerk heb je een prachtig uitzicht over het centrum van de stad.

Een weinig vrolijke maar zeker indrukwekkende bezienswaardigheid is het concentratiekamp Dachau. In dit Nazi-kamp zaten tussen 1933 en 1945 ruim 200.000 mensen gevangen. Op het terrein is veel bewaard gebleven, en je vindt er ook een grote tentoonstelling. Dachau ligt op 25 minuten van München en is bereikbaar met de S2 trein.

Dortmund: Het Duitse voetbalmuseum

Naast Borussia heeft Dortmund nóg een attractie die je tijdens je voetbalreis niet mag overslaan. Direct tegenover het Centraal Station ligt het Duits Voetbalmuseum. Hier loop je door 140 jaar Duitse voetbalgeschiedenis, waar zowel het clubvoetbal als het nationale team aan bod komen. Ruim zeker een uur of vier in voor dit bezoek, want het aanbod is met zon 1600 objecten ongekend. Zo vind je hier bijvoorbeeld de FIFA Wereldbekers die Duitsland won, de bal van de WK-finale van 1954, het finale-shirt van Maradona uit 1990 en Gerd Müllers tricot uit de WK-finale van 1974. In de 3D-bioscoop wordt de Duitse voetbalgeschiedenis in beelden getoond. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 18 voor volwassenen en 12 voor scholieren en studenten onder de 26 (bewijs verplicht). Voor 5 extra kun je deelnemen aan de rondleiding.