NL_VBR – Leagues – Coppa Italia

De Coppa Italia is het nationale bekertoernooi van Italië. Het toernooi is enorm populair, en het winnen van de beker een grotere eer dan in veel andere Europese landen. Zo mag de winnaar een jaar lang de ‘tricolore’ op het shirt dragen, een echt statussymbool. Met slechts 44 deelnemende clubs staat het toernooi bol van de toppers en derby’s, en kent het zijn hoogtepunt in de finale in Stadio Olimpico in Rome. 

De eerste editie van de Coppa Italia werd gehouden in 1922, en gewonnen door FC Vado, dat momenteel in de Serie D speelt. Aan het toernooi deden 78 clubs mee, maar sinds het seizoen 2021-2022 is dat teruggebracht naar 44 teams. Dit zijn alle veertig clubs uit de Serie A en Serie B en vier teams uit de Serie C.

Wat uniek is aan de Coppa Italia is dat bij de loting het hele schema wordt vastgesteld. Clubs weten dus al welke tegenstanders zij tegenkomen op hun weg naar de finale. Daarna vindt het toernooi plaats volgens het knock-outsysteem. Bij een gelijke stand na 90 minuten volgt er een verlenging en indien nodig strafschoppen. Alleen in de halve finale spelen de ploegen een dubbele confrontatie.

De finale van de Coppa Italia wordt gespeeld in het Stadio Olimpico in Roma. De winnaar plaatst zich voor zowel de groepsfase van de Europa League als voor het duel om de Supercoppa Italiana. Ook mag de club een jaar lang een patch op het shirt dragen: een cirkel in de kleuren van de Italiaanse vlag. Ook staat het toernooi, dankzij het beperkte aantal deelnemers, bol van de toppers en derby’s. Vanaf de kwartfinale is het helemaal genieten met clubs als AS Roma, Lazio Roma, AC Milan, Inter Milan, Juventus FC, Torino FC, SSC Napoli en Atalanta Bergamo. Bij Voetbalreizen vind je kaarten voor alle topwedstrijden in de Coppa Italia, tot en met de finale in Rome.

Bekijk alle Coppa Italia voetbalreizen

Op deze pagina hebben we allerlei nuttige info verzameld die helpt ter voorbereiding bij jouw voetbalreis naar een duel in de Coppa Italia. In het overzicht hieronder zie je wat je zoal kunt verwachten.

  • De topclubs uit de Coppa Italia
  • Andere interessante clubs voor een Coppa Italia voetbalreis
  • Trivia: 10 bijzondere feiten over de Coppa Italia
  • De meest memorabele Coppa Italia-wedstrijden
  • Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Coppa Italia
  • De bekendste stadions uit de Coppa Italia

De topclubs uit de Coppa Italia

In het rijtje met succesvolle clubs in het Italiaanse bekertoernooi vinden we natuurlijk de topclubs die ook in de Serie A de dienst uitmaken. Toch zijn er enkele echte cupfighters, die in de beker geregeld weten te verrassen. Ook zijn er enkele clubs die het juist in de beker vaak laten afweten.

Juventus FC

Juventus FC is veruit de meest succesvolle club in het Italiaanse bekertoernooi. De club won veertien keer de Coppa Italia, en stond twintig keer in de finale. De afgelopen zeven seizoenen haalden de Zebra’s maar liefst zes keer de eindstrijd, waarvan er vijf werden gewonnen. Het bijwonen van een bekerwedstrijd in het ultramoderne Allianz Stadium is dan ook een echte happening.

Bekijk voetbalreizen Juventus FC

AS Roma

AS Roma is met zeventien finaleplaatsen en negen Coppa Italia’s na Juventus FC de succesvolste club in het bekertoernooi. Daarmee zijn de Romeinen echte cupfighters, want met slechts drie landstitels staat het daarmee pas op de achtste plek. Vanaf 2008 wordt de finale van de Coppa Italia in het eigen Stadio Olimpico gespeeld. AS Roma profiteerde direct, want het won meteen de eerste finale in het eigen stadion met 2-1 van Inter Milan. Daar bleef het overigens bij. De volgende twee finales in het eigen stadion werden in 2010 en 2013 allebei verloren. Inmiddels vinden de fans het na vijftien jaar wel weer tijd voor een nieuwe bekerwinst.

Bekijk voetbalreizen AS Roma

Inter Milan

Inter Milan stond dertien keer in de finale, één keer minder dan aartsvijand AC Milan. Maar met zeven bekerwinsten slaagde Inter er wel in om vaker te winnen. Toch wachten de fans alweer ruim tien jaar. In die periode werd de finale twee keer bereikt, maar wel verloren. Een bekerduel in San Siro is een geweldige ervaring, zeker als AC Milan, Juventus FC, AS Roma of Lazio de tegenstander is.

Bekijk voetbalreizen Inter Milan

Lazio Roma

Net als stadgenoot AS Roma voelt Lazio Roma zich beter thuis in de beker dan in de competitie. Zo stamt de laatste landstitel alweer uit 2000. Daarna wist het in de Serie A geen potten meer te breken, maar haalde het nog wel zes keer de bekerfinale. Daarvan won het er vier. Daarbij heeft Lazio Roma natuurlijk het voordeel dat de bekerfinale in het eigen Stadio Olimpico wordt gespeeld. De laatste Coppa Italia werd veroverd in 2019, waarna in Riyad ook de Supercoppa werd gewonnen.

Bekijk voetbalreizen Lazio Roma

SSC Napoli

SSC Napoli won in 1962 zijn eerste Coppa Italia, en moest vervolgens veertien jaar wachten op de tweede beker. Wéér elf jaar later was het Maradona die Napoli zijn derde cup bezorgde, waarna de fans weer 25 jaar geduld moesten hebben. De laatste tien jaar tonen de Napolitanen zich een echte cupfighter. Zowel in 2012, 2014 als in 2020 haalde de club de finale, en alle keren werd deze gewonnen. In de laatste finale werd zelfs Juventus FC verslagen. Een bekerduel in het Stadio Diego Armando Maradona is een geweldige ervaring. Zeker als een van de clubs uit het impopulaire Noord-Italië te gast is, zorgen de Napoli-fans voor een enorme heksenketel.

Bekijk voetbalreizen SSC Napoli

ACF Fiorentina

ACF Fiorentina is een echte traditievereniging, wiens grote successen alweer enige tijd achter ons liggen. De club speelde in totaal tien bekerfinales, en won er zes. De laatste prijs dateert alweer uit 2001, al haalde de club in 2014 nog een keer de finale.
Fiorentina speelt zijn bekerduels in het prachtige Stadio Artemio Franchi, dat wordt gezien als het meest authentieke Italiaanse stadion. Net als de stad Florence zelf, dat met zijn vele pleinen, kerken en bruggen misschien wel de mooiste stad van het land is.

Bekijk voetbalreizen ACF Fiorentina

Andere interessante clubs voor een Coppa Italia voetbalreis

Naast de succesvolle clubs vinden we in de Coppa Italia ook nog enkele stuntende reuzendoders. Ook zien de modale clubs in de Serie A het bekertoernooi juist als dé kans om ook een prijs te veroveren. We zetten nog enkele interessante clubs voor je op een rij.

AC Milan

Natuurlijk hoort AC Milan bij de grote, succesvolle clubs in Italië. Vreemd genoeg wil het juist in de Coppa Italia niet echt lukken met de Milanezen. De club stond wel veertien keer in de finale, maar won er daarvan slechts vijf. Na 1977 werd de trofee nog maar één keer gewonnen (in 2003). Zelfs in de gouden tijden van Gullit, Van Basten en Rijkaard slaagde AC Milan er nooit in de beker te veroveren. In 2016 en 2018 wisten I Rossoneri wel de finale te bereiken, maar zonder resultaat. Na twintig jaar wordt het dus weer de hoogste tijd voor succes in de Coppa Italia.

Bekijk voetbalreizen AC Milan

Torino FC

Torino FC haalde dertien keer de finale van de Coppa Italia, en moet daarmee alleen Juventus FC, AS Roma en AC Milan voor zich dulden. Vijf keer werd de beker gewonnen. Na de bekerwinst in 1971 werden de vier daaropvolgende finales allemaal verloren, waarvan drie op rij (80-81-82)! In 1993 werd er eindelijk weer eens een finale gewonnen. Thuis werd AS Roma met 3-0 verslagen. In het uitduel in Rome kreeg Torino FC echter drie schandalige strafschoppen tegen. De 5-2 nederlaag was echter genoeg om de laatste Coppa Italia in de clubgeschiedenis te winnen. De afgelopen dertig jaar wist Torino FC de finale echter niet meer te halen.

Bekijk voetbalreizen Torino FC

Sampdoria

UC Sampdoria uit Genua stond zeven keer in de bekerfinale. Zes daarvan werden behaald in de hoogtijdagen van de club, die duurde van 1985 tot 1994. In die tien jaar werd de Coppa Italia vier keer gewonnen, met spelers als Vialli, Mancini, Vierchowod en Gullit. Halverwege de jaren negentig zakte de club echter weg, en degradeerde het zelfs twee keer naar de Serie B. Nu de ploeg tegenwoordig niet meer dan een middenmoter in de Serie A is, hopen de fans vooral op een succesje in de Coppa Italia.

Vicenza

Het kleine LR Vicenza stuntte in 1997 enorm met de winst van de Coppa Italia. Vijf jaar eerder speelde Vicenza nog in de Serie C. Het eerste finaleduel bij SSC Napoli werd nog met 1-0 verloren, maar thuis werden de Napolitanen met 3-0 verslagen. Met de winst van de Coppa Italia mocht Vicenza ook Europa in. Ook daar wist de club te verrassen door in de Europacup II achtereenvolgens Legia Warschau, Shakhtar Donetsk en Roda JC te verslaan. In de halve finale kwam de club één doelpunt tekort tegen Chelsea FC. Een jaar later degradeerde Vicenza naar de serie B, om in 2017 zelfs weg te zakken naar de Serie C. De sportieve ellende eindigde in een faillissement. Inmiddels is er een herstart gemaakt als LR Vicenza en speelt de club in de Serie B.

Trivia: 10 bijzondere feiten over de Coppa Italia

  • Door de jaren heen is er heel wat gesleuteld aan het format van de Coppa Italia. Vanaf 1980 bestond de finale uit twee wedstrijden. Beide club speelden één keer thuis en een keer uit, waarbij uitdoelpunten dubbel telden bij een gelijke stand. In 2007 werd er definitief gekozen voor één duel, met Stadio Olimpico als vast stadion voor de finale.
  • Tot 2021 deden er 78 teams mee aan de Coppa Italia: de 20 Serie A-clubs, de 20 clubs uit de Serie B, 27 teams uit de Serie C en 9 uit de Serie D. Dat aantal is vanaf 2021-2022 teruggebracht naar 44. Om het aantal wedstrijden te verminderen doen naast alle Serie A en Serie B teams nog slechts 4 teams uit de Serie C mee aan het toernooi.
  • De winnaar van de Coppa Italia mag een jaar lang de Coccarde Tricolori op het wedstrijdshirt dragen: een cirkel in de kleuren van de Italiaanse vlag.
  • Drie trainers wisten de Italiaanse beker vier keer te winnen: Massimillano Allegri (met Juventus), Sven-Göran Eriksson (AS Roma, Sampdoria en Lazio Roma) en Roberto Mancini (Fiorentina, Lazio Roma en Inter Milan).
  • Zowel in Rome, Milaan als in Turijn kennen we een derby tussen twee topclubs. Samen stonden deze zes clubs liefst 87 keer in de finale. Het is dan ook erg opmerkelijk dat de finale van de Coppa Italia slechts drie keer een echte Derby was. In 1938 versloeg Juventus Torino, in 1977 was AC Milan te sterk voor Inter Milan en in 2013 won Lazio van stadsgenoot AS Roma.
  • De Tre Tulipani’, Van Basten, Gullit en Rijkaard, wonnen bij AC Milan de ene na de andere landstitel en Europese beker. Vreemd genoeg wilde het in de Coppa Italia maar niet lukken. Twee keer was Juventus te sterk, en ook AS Roma schakelde de Milanezen twee keer uit in de halve finale. In 1988 was zelfs Ancona te sterk, waardoor de Coppa Italia de enige beker is die de drie Nederlanders niet wisten te winnen.
  • De grootste uitslag vond plaats in het seizoen 1926-1927. Alessandria won met 17-2 van Bologna.
  • In de finales van 2005, 2006, 2007 en 2008 stonden Inter Milan en AS Roma vier keer op rij tegenover elkaar in de finale. De eerste twee keer won Inter, de laatste twee keer Roma.
  • De meest voorkomende finales zijn Inter Milan – AS Roma en Juventus – AC Milan. In vijf finales stonden deze ploegen tegenover elkaar. Vlak daarachter volgt AS Roma – Torino FC met 4 finales.
  • Hoewel Juventus FC en AS Roma de clubs zijn die het meest in de finale stonden, hebben beiden nooit in een finale tegenover elkaar gestaan.

De meest memorabele Coppa Italia-wedstrijden

In de geschiedenis van de Coppa Italia vinden heel wat minder grote stunts plaats dan bijvoorbeeld in de FA Cup. Dat komt met name door de opzet van het toernooi. Zo bestonden de eerste twee rondes lange tijd uit een poulefase, waardoor grote clubs een misstap in latere duels weer recht konden zetten. Ook de gewoonte om een Europacup-systeem aan te houden, met een uit- en thuisduel in plaats van één knock-out duel, gaf grote clubs de kans om een slecht resultaat in het tweede duel te herstellen. Inmiddels worden wedstrijden in de Coppa Italia gewoon door één duel beslist, maar staat het nog maar open voor 44 clubs. Weinig stunts dus, maar des te meer derby’s en toppers.

Zelf een historisch duel in de Coppa Italia bijwonen?

Bekijk alle Coppa Italia voetbalreizen

2021: Inter Milan – AC Milan

Elke voetbalfan was dolblij met de loting van de kwartfinale van de Coppa Italia 2021. Een extra editie van de Derby van Milaan! Na afloop had niemand het meer over de toch enorm spannende kraker, maar over het opstootje tussen Zlatan Ibrahimovic en Romelu Lukaku. De Zweed had AC Milan na een half uur op voorsprong gezet met een fraaie goal, en leek de ster van de avond te worden. Dat liep anders. Vlak voor rust vlogen Lukaku en Zlatan elkaar in de haren, waarbij vooral Lukaku moest worden gekalmeerd na een opmerking van de Zweed. Beide kregen geel. Tien minuten na rust kreeg Zlatan wegens een lichte overtreding zijn tweede gele kaart. Met tien man probeerde Milan de voorsprong naar het einde te tillen. Dat lukte niet. Een wat makkelijk gegeven strafschop gaf Lukaku de kans om zijn gram te halen. Met 1-1 leken beide teams tevreden met een komende verlenging. Dat ging echter niet door toen Christian Eriksen in de 98e (!) minuut met een fraaie vrije trap de 2-1 op het bord zette en Inter naar de halve finale schoot.

2019: Atalanta Bergamo – Juventus

De kwarfinale tussen Atalanta Bergamo en Juventus gaf de neutrale voetbalfan weer enige hoop. Het waren de dagen van de totaaloverheersing van de club uit Turijn. Juventus was in de Serie A al niet meer te achterhalen en op weg naar zijn achtste titel op rij. De Coppa Italia was de laatste vier jaar ook al gewonnen door de Oude Dame. Het sterrenensemble onder aanvoering van Cristiano Ronaldo was hard op weg om een record neer te zetten met een vijfde winst op rij. Tot die avond in Bergamo. CR7 werd volledig afgestopt door het Nederlandse duo Hans Hateboer – Marten de Roon en binnen een half uur stond Atalanta op 2-0. Juventus -trainer Allegri werd zo boos dat hij à la Hans Kraay jr. zijn jas op de grond gooide en mocht vertrekken. In de tweede helft vergrootte Duván Zapata de voorsprong met zijn tweede goal van de avond. De verrassende 3-0 nederlaag liet zien dat Juventus FC niet onverslaanbaar was.

2019: Fiorentina – AS Roma

De avond nadat Juventus FC hard onderuitging in Bergamo, beleefde AS Roma een gitzwarte avond in Florence. Nadat de club in de Serie A net de weg naar boven was ingeslagen, ging het in de Coppa Italia verschrikkelijk mis. De drie Nederlanders (Diks bij Fiorentina en Karsdorp en Kluivert bij Roma) zagen vanaf de bank hoe AS Roma de grootste nederlaag uit de clubgeschiedenis kreeg te slikken. Na een 3-1 ruststand liep Fiorentina uit naar een monsterzege van 7-1. Een unieke uitslag in het Italiaanse voetbal. ‘Dit is beschamend’, treurde Roma-coach Di Francesco na afloop. Technisch directeur Monchi bood zijn nederige excuses aan de Roma-fans. ‘Ik kan alleen maar herhalen: sorry, sorry, sorry. Dit is de moeilijkste dag uit mijn carrière.’

1990 Napoli – AC Milan

In de jaren negentig was er geen mooier duel dan het Napoli van Maradona tegen het AC Milan van Gullit, Rijkaard en Van Basten. In de halve finale van de Coppa Italia van 1990 was het weer raak. Het eerste duel in Milaan eindigde in 0-0, wat Napoli een uitstekende uitgangspositie gaf. Maar drie dagen voor de return stonden beide clubs wederom tegenover elkaar in de Serie A. AC Milan won met 3-0 door goals van Massaro, Maldini en Van Basten. Weer drie dagen later moesten de Milanezen het in Napels zonder Gullit, Baresi en Donadoni stellen. Toch was AC Milan gewoonweg te sterk voor Maradona en zijn team. Na een 0-1 ruststand schoot Van Basten in de 78e minuut vanaf elf meter de 0-2 binnen. Twee minuten later volgde Maradona zijn voorbeeld (1-2), maar vlak voor tijd was het Massaro die met zijn tweede goal het duel besliste. Napoli greep enkele weken later overigens wel de landstitel.

Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Coppa Italia

Bij de Italiaanse topclubs heeft een grote hoeveelheid wereldsterren onder contract gestaan. Toch is het winnen van de Coppa Italia lang niet voor iedereen weggelegd. Marco van Basten, Frank Rijkaard, Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann, Ronaldo de Lima, Zlatan Ibrahimovic… Al deze grootheden speelden meerdere seizoenen in de Italiaanse top, wonnen landstitels en Europacups, maar de Coppa Italia bleef buiten bereik. Toch hebben we tien spelers gevonden die in het Italiaanse bekertoernooi een grote indruk hebben achtergelaten.

Roberto Mancini

Roberto Mancini debuteerde als 16-jarige bij Bologna FC, en vertrok een jaar later naar UC Sampdoria. Na 15 seizoenen bij de Blucerchiati volgden nog drie jaar bij Lazio Roma. In totaal kwam Mancini tot 120 duels in de Coppa Italia, waarmee hij recordhouder is. De middenvelder blijft Joseph Bergomi (119) en Peter Vierchowod (116) net voor. Ook won er niemand meer Italiaanse bekers dan Mancini: vier bij Sampdoria en twee met Lazio Roma. Alleen Gianluigi Buffon wist hem te evenaren met zes keer bekerwinst bij Parma en Juventus FC.

Alessandro Altobelli

Na enkele jaren bij SSC Latina en Brescia verkaste Altobelli in 1977 naar Inter Milan. Daar groeide de spits uit tot een fenomeen. Met 209 doelpunten in 466 duels moet hij bij Inter alleen Giuseppe Meazza voor zich dulden op de topscorerslijst aller tijden. Met 56 doelpunten staat Spillo (de naald) nog steeds bovenaan op de eeuwige topscorerslijst van de Coppa Italia. Het leverde hem zowel in 1978 als in 1982 de winst in het bekertoernooi op. Nog bekender is de spits vanwege zijn goal in de finale tegen West-Duitsland op het WK van 1982.

Gianluigi Buffon

De erelijst van Gianluigi Buffon leest als een encyclopedie. Samen met Roberto Mancini is Buffon de enige speler die de Coppa Italia zesmaal wist te winnen. Daarnaast vestigde hij ook een record door de beker met Juventus FC vier maal op rij te winnen (2015 t/m 2018). Eerlijkheidshalve moet wel worden aangetekend dat Buffon alleen in de finale 2018 keepte. In de eerste drie edities zat Buffon op de bank, omdat Juventus in bekerduels altijd met zijn tweede keeper speelde. Opvallend feitje: bij zijn eerste bekerwinst, in 1999 met Parma, speelde hij samen met Enrico Chiesa. In 2018 won hij zijn zesde cup terwijl hij samenspeelde met Frederico Chiesa, de zoon van Enrico. Inmiddels verdedigt de onverslijtbare 44-jarige legende nog steeds het doel van Serie B-ploeg Parma.

Ruud Gullit

Wat Ruud Gullit in al die jaren niet lukte bij AC Milan, lukte hem wel bij Sampdoria: het winnen van de Coppa Italia. Een zoete wraak voor de Nederlander, nadat hij bij AC Milan overbodig was verklaard. Eenvoudig ging het niet in het bekertoernooi, want Pisa en AS Roma werden pas na strafschoppen verslagen. In de kwartfinale wachtte een dubbele confrontatie met Inter Milan. Nadat Sampdoria thuis met 1-0 had gewonnen, leek Inter het tweede duel met 1-0 te winnen. Totdat Gullit in de 90e minuut met een fraaie kopbal de beslissing bracht. In de finale werd Ancona met 6-1 verslagen, waardoor Gullit de enige van de tre tulipani is met een Coppa Italia in de tas.

Diego Maradona

In zijn tweede jaar bij het bescheiden SSC Napoli presteerde Maradona het onmogelijke door met de club de dubbel te winnen. In de Coppa Italia scoorde de Argentijn zeven keer en loodste Napoli in de finale langs Atalanta Bergamo. Maradona is nog steeds de hoogst genoteerde niet-Italiaan op de eeuwige topscorerslijst van de Coppa Italia, met 29 doelpunten.

Mario Been

Het eerste seizoen van Mario Been bij Pisa in de Serie A was geen onverdeeld succes. De club degradeerde meteen naar de Serie B. In de Coppa Italia ging het met Pisa, én Been, een stuk beter. In de eerste poulefase rekende de club af met ACF Fiorentina en Genua. Vervolgens werd AS Roma met 3-1 verslagen. Been speelde als nummer 10 een geweldige wedstrijd, stond aan de basis van vele aanvallen en besliste het duel met een strafschop. Nadat in de kwartfinale Hellas Verona werd verslagen, wachtte in de halve finale het SSC Napoli van Maradona. Het leverde Pietje Bell twee mooie duels op. Hoewel Napoli te sterk bleek, eindigde Been met 5 goals in de top 10 van topscorers van de Coppa Italia, vlak achter Maradona.

Pavel Nedved

Pavel Nedved was van 1996 tot en met 2009 de grote ster bij Lazio Roma en Juventus FC. De Tsjech maakte zich onsterfelijk door bij Juventus te blijven nadat de club wegens een omkopingsschandaal werd teruggezet naar de Serie B. Terwijl alle grote sterren de club verlieten, bleef Nedved de club trouw. Met Lazio Roma won de middenvelder twee keer de Coppa Italia. In 2000 scoorde Nedved in het eerste finaleduel tegen Inter Milan (2-1). In de return, waarin hij niet kon spelen, bleef het 0-0.

Dino Zoff

Dino Zoff wordt gezien als een van de beste keepers uit de voetbalgeschiedenis. Italiaanse voetbalfans houden nog geregeld felle discussies wie er nu beter was: Buffon of Zoff. The Spider speelde met vier clubs (Udinese, Mantova, SSC Napoli en Juventus FC) liefst 110 wedstrijden in de Coppa Italia, waarmee hij op de zesde plaats staat van de eeuwige ranglijst. Met Juventus won Zoff in 1979 en 1983 de beker. Als een van de weinigen won hij in 1990 ook als trainer de Coppa Italia met Juventus FC.

Cristiano Ronaldo

Juventus FC – Atalanta Bergamo, de Coppa Italia finale van 2021, was de 37e finale van Cristiano Ronaldo. In 84% van deze finales scoorde het fenomeen. Dat deed hij niet in deze finale, maar wel won de Portugees zijn eerste Coppa Italia. Het was de laatste prijs die nog ontbrak na het winnen van de landstitel en de Supercoppa Italiana. In de halve finale leek het nog even fout te gaan bij Inter Milan, maar na een 1-0 achterstand zorgde Ronaldo met twee goals voor de ommekeer. De bekerfinale was ook zijn laatste grote wedstrijd voor Juventus FC, want na vier seizoenen vertrok Ronaldo naar Engeland om voor Manchester United te spelen.

Gianluca Vialli

Gianluca Vialli begon als 16-jarige in de Serie C bij Cremonese, tot hij vier jaar later naar Sampdoria vertrok. In Genua vormde de aanvaller een geweldig duo met Roberto Mancini, en won hij drie keer de Coppa Italia. Bij de derde winst, in 1989, werd Vialli topscorer van het toernooi met 13 goals in 14 wedstrijden. Een prestatie die nog steeds niet is geëvenaard. Vervolgens vertrok Vialli naar Juventus, waar hij een vierde Coppa Italia aan zijn erelijst toevoegde. Zijn laatste jaren sleet hij bij Chelsea FC, waar hij ook nog een FA Cup wist te winnen.

De bekendste stadions uit de Coppa Italia

Omdat de finale van de Coppa Italia jarenlang uit twee wedstrijden bestond, is er in veel Italiaanse stadions wel een finaleduel gespeeld. Pas in 2008 werd er gekozen voor een vast stadion, het Stadio Olimpico in Rome. Nu dat stadion op de nominatie staat om te verdwijnen, is het afwachten welk stadion in het vervolg de bekerfinale mag organiseren. Misschien wel een van de stadions die we hier voor je op een rij hebben gezet.

Stadio Olimpico

In 2007 koos de Italiaanse voetbalbond ervoor om de finale van de Coppa Italia nog maar uit één duel te laten bestaan. Als vaste locatie werd gekozen voor het Stadio Olimpico in Rome. Inmiddels zijn hier al twintig finales gespeeld. Zowel AS Roma als Lazio Roma hebben dus een thuisvoordeel als zij de finale halen. Voor het laatst gebeurde dat in 2019, toen Lazio Roma de beker won ten koste van Atalanta Bergamo. Hoelang het stadion, met 70.634 plaatsen, de finale nog zal organiseren is onbekend. Er liggen al jaren plannen om het (te grote) stadion te vervangen door een nieuw exemplaar, het Stadio della Roma, met 52.000 zitplaatsen. Wacht dus niet te lang als je het beroemde stadion nog eens wilt bezoeken.

Stadio Giuseppe Meazza

Stadio Giuseppe Meazza, beter bekend als San Siro, heeft 80.018 plaatsen en wordt gedeeld door de twee topclubs uit Milaan. Daarnaast zijn er in het stadion, naast de bekerduels van AC Milan en Inter Milan, vijf bekerfinales gespeeld. Daarmee is het na Olimpico het stadion met de meeste cupfinales. Het meest bijzondere duel vond plaats in 1977, toen Inter Milan en AC Milan elkaar voor de eerste en enige keer in de finale troffen. Veel bekerduels zullen er niet meer gespeeld worden, want binnen enkele jaren verhuizen de Milanese clubs naar een nieuw stadion, La Cattedrale. Wat ook geldt voor Stadio Olimpico, geldt nog sterker voor dit stadion: wie in het legendarische San Siro nog een (beker)duel wil zien, moet snel zijn.

Stadio Diego Armando Maradona

Qua sfeer gaat er niets boven het stadion van SSC Napoli. Stadio Diego Armando Maradona is een van de weinige stadions waarin de fanatieke supporters achter beide doelen staan, en daarmee voor een unieke ambiance zorgen. Het stadion is behoorlijk verouderd, maar barst van de nostalgie. Zo werden hier meerdere duels gespeeld tijdens de EK’s van 1968 en 1980 en het WK van 1990. En natuurlijk liet Diego Maradona hier zijn fraaiste staaltjes zien. In 1987 schonk hij SSC Napoli de dubbel, door in de bekerfinale met 3-0 te winnen van Atalanta Bergamo. Het uitduel eindigde vervolgens in 0-0.

Mapei Stadion – Città del Tricolore

In 2021 werd de finale van de Coppa Italia voor het eerst sinds 2008 niét in Stadio Olimpico gespeeld. Vanwege de Covid-epidemie mochten er bij de finale tussen Juventus FC en Atalanta Bergamo maar een handvol toeschouwers aanwezig zijn. Vanwege de sfeer werd het grote stadion in Rome verruild voor het veel kleinere Mapei Stadio in de stad Reggio Emilia.

Het stadion werd in 1995 gebouwd voor de wedstrijden van AC Reggiana. Toen de club failliet ging, verloor het ondanks een doorstart het eigendom van het complex. Bij een openbare verkoop kocht het bedrijf Mapei het stadion. Tot woede van de Reggiana-fans liet het bedrijf voetbalclub U.S. Sassuolo, waarvan het eigenaar was, in het stadion spelen.

Tegenwoordig spelen zowel U.S. Sassuolo (Serie A) als AC Reggiana (Serie C) in het Mapei Stadion. Het complex, met 21.525 plaatsen, is uniek omdat er een diepe gracht ligt tussen het veld en de tribunes, om zo een pitch-invasion te voorkomen. Het water staat in verbinding met een nabijgelegen rivier. Daarom vind je geregeld fans die hun hengel meenemen om bij saaie wedstrijden te gaan vissen. Voetbalfans die ook graag een hengeltje uitgooien worden hier dus op hun wenken bediend.